Călătoria în Malta. Ce așteptări trebuie să ai?

Călătoria în Malta. Ce așteptări trebuie să ai?

Unul dintre locurile pe care trebuie neapărat sa le vizitezi cel putin o data in viata este Malta, o insula situata in mijlocul Marii Mediterane care este vizitata de peste un milion si jumatate de turisti anual. Malta este de fapt un arhipeleag format din sase insule: trei locuite( Malta, Gozo si Comino) si trei nelocuite( Cominotto, Filfla si St. Paul).

Ce este Malta de fapt?
Malta este situată aproape de Africa și de Orient și la doar 90 km de Sicilia, iar faptul că a aparținut Cavalerilor Ioaniți o perioadă de aproape 300 de ani au condus mica insulă spre un amestec de istorie, tradiții, religii, gastronomie si cultură.

Acel mix de cultură care este Malta a dus către un fapt unic, și anume acela că este singura țară europeană care vorbește un dialect arab, căci malteza este un dialect arab, de asemenea, aici puteți intâlni singurii arabi care sunt de religie catolică.

Fiecare nație care a avut Malta sub stăpânirea ei, precum fenicienii, romanii, bizantinii, arabii, nomazii, sicilienii sau englezii, au lăsat o amprentă asupra insulei, o mică părticică din cultura și istoria lor.

Istoria Maltei și a construcțiilor existente aici datează din jurul anului 4000 i.Hr., atunci când au fost construite templele megalitice, dedicate Zeiței Mama. La Hagar Qim putem vedea cele mai bine păstrate temple din tot arhipeleagul maltez, aceste temple fiind poziționate spre mare și spre insula Filfla.

Asigurare călătorie Malta

Atunci când faci o călătorie în Malta, indiferent că este o călătorie de afaceri sau una turistică, trebuie să știi că e bine să ai și o asigurare de călătorie pe toată perioada șederii tale în Malta. Asigurarea poate costa cât un pachet de țigări sau un pic mai mult, în funcție de riscurile asigurate, însă te poate scute de eventuale cheltuieli de mii de euro. Ia-ți acum asigurarea de călătorie la una din companiile de asigurări recomadate de RCA X și poți pleca liniștit în vacanță!

RCA X - Partenerul tău de călătorie

Încă din cele mai vechi timpuri, insula are parte de o frumusețe deosebită, cu piatră de culoarea mierii, este scaldată în voie de marea cea mai pura și clară din întreaga Mediterana și se poate bucura de cea mai bună climă din lume, dupa spusele unora.

Malta, cum a mai fost denumită și “Insula de miere”, este renumită pentru un anumit tip de calcar, o piatră aurie, care este considerată cea mai mare comoară de pe insulă, aceasta fiind folosită în arhitectură de peste 7000 de ani.

Începând cu 1530, atunci când Malta a fost sub conducerea Cavalerilor Ioaniți, insula a început să poarte amprenta din ce în ce mai evidentă a acestora, fiind inzestrată cu diverse monumente, biserici, palate și fortărețe.

Valetta, capitala insulei și oraș al cavalerilor, ajunge să merite toată atenția noastră si sa necesite o plimbare la pas pentru a putea descoperi tot ceea ce ascunde. Capitala Valetta a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Când vorbim despre celelalte două insule locuite, Gozo și Comino, sunt diferite oarecum de Malta. Gozo este patria nimfei Calypso, unde întâlnim numeroase sate vechi și peisaje care îți taie respirația. Însă nu poți sta aici mai mult de câteva ore. În capitala insulei, Victoria, ceea ce este incredibil, este faptul că ușile locuințelor stau mereu deschise, iar numărul infracțiunilor este foarte mic. Aici poate fi vizitată Biserica Ta’ Pinu, care este și loc de pelerinaj, căci se spune că aici s-ar întâmpla minuni. O altă atracție a insulei este “Fereastra albastră”, o arcadă din piatră, cu un pilon în mare și unul în stâncă.

În schimb, Insula Comino este paradisul scufundatorilor, ai scafandrilor, ai surferilor si ai drumeților.

Insula Malta

Cum se ajunge în Malta?
În Malta se ajunge cu avionul, după un zbor de câteva ore și o traversare a Mării Mediterane, căci Malta este situată în mijlocul mării. Cel mai simplu mod este sa alegi un zbor charter sau unul direct de la companiile low cost. Malta are un singur aeroport pe insulă, așa cum era evident datorită marimii insulei. De asemenea, în Malta de poate ajunge și cu mașina, după un drum de aproximativ 2800 km.

De ce ar trebui să vizităm Malta?
Malta a fost transformată într-o bijuterie datorită tuturor celor care au pus umărul la transformarea acestei insule.
Astfel, capitala insulei, Valetta, reușește sa uimească cu fiecare pas făcut, căci nu există altă variantă mai bună decât aceea de a lua la pas fiecare străduță din oraș, pentru a te bucura de tot ceea ce are de oferit, fie că este vorba despre un balcon, o clădire, o curte , o fântâna sau celebrele blazoane.

Când ajungi în Grădinile Barracca, situate peste strada de Auberge de Castille, vei avea parte de o priveliște incredibilă asupra Marelui Port.
De asemenea, impresionantă este și Biserica Cavalerilor Ioaniți, Co-catedrala Sf. Ioan, care uimește datorită culorilor, aurului și design-ului ales. Podeaua catedralei este din plăci funerare de marmură, tavanul este pictat de Mattia Preti, iar statuile în stil baroc sunt suficiente pentru a-ți imagina fastuoasele ceremonii ale Ordinului. Tot aici se găsesc două dintre tablourile pictate de Caravaggio în perioada cât a stat în Malta, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul și Sfantul Jerome.

Ajuns în Malta, nu ai cum să ratezi o vizită în fosta capitală din antichitate a insulei, Mdina, care mai este cunoscut și sub denumirea de Orașul Tăcerii. Aici se presupune că au locuit fenicienii în urmă cu peste 4000 de ani î.Hr. Cetatea are în jur de 300 de locuitori și cel mai bine este să o descoperi la pas. Aici descoperi o atmosferă boemă și liniștită, între clădiri de piatră cu uși viu colorate în roșu, albastru sau lila. Trebuie neapărat să luați o pauză pentru a vizita catedrala Saint Paul și muzeul Pallazo Falson, care păstrează mobilier vechi de peste 3000 de ani.

Orașul nou lipit de Mdina, Rabat, adăpostește cimitire subterane săpate în calcar, unele morminte fiind decorate cu diverse reliefuri și fresce. Aici, în catacombele St. Agatha, se pot vedea peste 500 de morminte.

Dacă ești pasionat de senzații tari, atunci o vizită la Migra l’Ferha unde ai parte de cea mai lungă și rapidă tiroliană din Malta, de pe o stâncă pe alta, pe deasupra mării. De acolo poți ajunge în cel mai înalt punct al insulei, Dingli Cliffs, unde te poți așeza și admira priveliștea.

Un alt loc deosebit este Ramla Bay, plaja cu nisip roșu cărămiziu, iar în apropiere de plajă se poate vizita orașul Xaghra, unde întâlnim un muzeu arheologic cu Templele Megalitice, care datează de peste 3000 de ani î.Hr.

Dacă vrei să ai parte de un amestec între nou și vechi, între religie și istorie, între turism și celebrele bărci luzzu folosite de localnici pentru a prinde pește sau doar pentru a-ți încânta simțurile datorită bucătăriei malteze, atunci Malta este cel mai potrivit loc unde trebuie să ajungi.

 

Related Posts

Leave a Reply