Spania – flamenco, arhitectură frumoasă și mâncare bună

Spania – flamenco, arhitectură frumoasă și mâncare bună

Spania, sau Regatul Spaniei, e o țară membră a Uniunii Europene. E situată în nordul Africii și sud-vestul Europei. Ocupă 80% din Peninsula Iberică, pe care o împarte cu Portugalia. La nord se învecinează cu Marea Cantabrică (Golful Biscaya), cu Franța și Andorra, la est, cu Marea Mediterană, la sud, cu Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, și la vest, cu Oceanul Atlantic și Portugalia.

Comparativ cu cele mai multe țări ale lumii, Spania ocupă puțin loc pe hartă. Pe continentul european e a treia țară ca întindere, după Rusia și Franța. Are o suprafață de 505.957 de kilometri pătrați. E traversată de cinci lanțuri muntoase mari și aproape 50% din teritoriul său e ocupat de platouri muntoase. Spania e țara europeană situată la cea mai mare altitudine, după Elveția. Altitudinea medie în Spania e de 600 de metri.

În această țară există, până în prezent, mai multe naționalități istorice, precum cea andaluză, castelană, catalană, galiciană și bască. Totuși, statul spaniol s-a format că urmare a uniunii matrimoniale a regilor medievali ai Castiliei și Aragonului la sfârșitul secolului al XV-lea, în timpul regilor catolici. În acea perioada a avut loc unificarea politică prin incorporarea regatului Navarei, a regatului Granadei și a altor teritorii. Un proces de unificare instituțională a avut loc ulterior, în timpul regatului lui Felipe al V-lea. Acela a fost momentul în care s-au pus bazele statului modern spaniol.

Forma de guvernământ din Spania este monarhia constituțională. Ziua națională a Spaniei este 12 octombrie. Șeful statului este, din iunie 2014, regele Felipe al VI-lea, iar șeful guvernului este, din iunie 2018, Pedro Sanchez.

Din 1978, limba oficială în Spania este spaniola, numită și castiliana. În cele trei decenii dinaintea acestei date, în timpul regimului generalului Francisco Franco, fusese instituită o politică prin care se încercă eliminarea limbilor regionale și impunerea limbii spaniole ca limbă unică. Alte limbi oficiale în Spania, pe lângă spaniolă, sunt bască, vorbită în Comunitatea Autonomă a Tării Bascilor, catalană, vorbită în provincia Catalonia și Insulele Baleare, valenciana, vorbită în Valencia, și araneza. Pe lângă limbile oficiale, în Spania se mai vorbesc alte cel puțin 12 limbi, printre acestea numărându-se engleză, franceză, portugheză, arabă și calo. Calo, numită și limba țigănească spaniolă, e un dialect al limbii romani vorbit de comunitatea romilor din Spania. În ciuda faptului că există peste 40.000 de vorbitori nativi ai acestei limbi, este singura limbă vorbită în Spania care nu a fost inclusă în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare. Nici una dintre comunitățile autonome ale Spaniei nu a recunoscut aceasta limbă ca pe o limbă vorbită pe teritoriul său.

Constituția spaniolă și celelalte legi protejează libertatea religioasă. În practică, guvernul respectă, în general, libertatea religioasă. Cu toate acestea, unele guverne locale impun restricții care afectează membrii grupurilor religioase minoritare. Membrii unor grupuri religioase minoritare, în această categorie intrând musulmanii și creștinii care nu sunt catolici, au declarat în mai multe rânduri că restricțiile care le-au fost impuse la nivel local i-au impidicat să se reunească pentru a participa la manifestări religioase. Membri importanți ai guvernului au luat măsuri pentru promovarea pluralismului religios.

71% dintre locuitorii Spaniei sunt membri ai Bisericii Catolice, 17% se declară necredincioși, 8% sunt atei, iar 3% sunt practicanți ai altor religii, precum islamismul protestantismul, iudaismul, budismul, ortodoxismul, hinduismul și mai multe confesiuni creștine.

Guvernul plătește salariul profesorilor de religie catolică, islamică, protestantă și iudaică în școlile de stat cu condiția ca cel puțin 10 elevi să solicite participarea la ore de religie. Aceste discipline nu sunt obligatorii. Elevii care nu optează pentru educație religioasă sunt obligați să urmeze un alt curs, la alegere, pe teme sociale sau culturale.

Locuitorii celor șaisprezece comunități autonome și ai celor două orașe autonome de pe teritoriul Spaniei (Ceuta și Melilla, situate în Africa) depășesc, ca număr, 47 de milioane, cu o densitate a populației de 92 de locuitori pe kilometru pătrat. E una dintre cele mai joase densități din Uniunea Europeană, depășind cu puțin densitatea Greciei și a Irlandei. Cea mai mare densitate a populației se inregistrează în Madrid, Insulele Canare, Catalonia, Insulele Baleare și Valencia.

Conform unor date făcute publice de Institutul Național de Statistică, populația Spaniei va scădea în următorii 40 de ani cu 10%. În 2022 se va înregistră o scădere a densității demografice de la 47 de milioane de locuitori la 45 de milioane. Acest fenomen va fi cauzat de scăderea numărului de femei aflate la vârstă fertilă și părăsirea țării de către unii locuitori. În Spania sunt mai mulți emigranți decât imigranți. Conform estimărilor Organizației Națiunilor Unite, populația Spaniei va fi una dintre cele mai vârstnice din lume în anul 2050.

Conform unor date din 2016, în Spania există 4,7 milioane de străini aflați aici în condiții de legalitate, adică deținând certificat de rezidență. Dintre ei, aproape 2,6 milioane sunt din afară Uniunii Europene și 2,1 milioane provin din țări membre ale Uniunii Europene, în principal din România, Regatul Unit, Italia, Bulgaria, Portugalia, Germania, Franța, Polonia și Olanda. Cei mai mulți imigranți locuiesc în patru comunități autonome: Catalonia, Madrid, Andaluzia și Comunitatea Valenciana. Străinii aleg, în general, zonele turistice de coastă, precum Valencia, și centrele financiare și de afaceri precum Madrid și Barcelona.

Mulți dintre imigranți provin din țări ale Americii de Sud, precum Eduador, Columbia, Bolivia, Peru, Republică Dominicană, Argentina, Ecuador și Brazilia. Hispano-americanii alcătuiesc minoritatea culturală cea mai importantă din Spania. Barcelona e orașul cu cei mai mulți locuitori de origine latino-americană și e urmat de Madrid, Murcia și Valencia. În ceea ce privește activitatea acestora, se poate spune că ei lucrează în mai multe domenii: construcții (15,9%), munci gospodărești (14,5%), comerț (14,2%), activități din domeniul imobiliar (12,4%). Mulți dintre acești oameni sunt femei. Sociologii spanioli au apus adesea că „imigrația latino-americană are chip de femeie”. E vorba de femei tinere, cu o vârstă medie de 36 de ani. Cele mai multe dintre ele lucrează în domenii pentru care nu e nevoie de o calificare înaltă, deși din punctul de vedere al educației nu sunt inferioare spaniolilor.

O caracteristică importantă a latino-americanilor este faptul că prin activitatea lor în Spania contribuie la economia țărilor de origine. Ei trimit, periodic, bani rudelor de acasă. Un imigrant latino-american trimite, în medie, 3000 de euro pe an către tara de origine.

Imigranții latino-americani au început să sosească în Spania în ultimul sfert al secolului al XX-lea, fiind motivați de violentă, lipsa locurilor de munca și instabilitatea politică din țările de origine.

vacanta sevilia spania

Sevilia este una din destinațiile preferate de turiști când vizitează Spania și face parte din top 10 destinații de vacanță în această toamnă!

Sevilia, una dintre destinațiile preferate de către cei care vizitează Spania, e un oraș situat în sud-estul Peninsulei Iberice. Este capitala comunității autonome Andaluzia și a provinciei cu același nume. Se găsește la o altitudine de doar 20 de metri deasupra nivelului marii. Este al patrulea oraș din Spania în ceea ce privește numărul de locuitori. E unul dintre cele mai mari centre artistice și comerciale din sudul Spaniei. E un oraș care atrage mulți turiști datorită monumentelor numeroase, piețelor, grădinilor și bisericilor care se găsesc aici. Două dintre minumentele faimoase din Sevilia sunt Giralda și Torre del Oro.

Dintre cartierele Seviliei, Triana, Heliópolis, Nervión La Macarena, Sântă Cruz, Los Remedios și Nervión sunt cele mai faimoase.

În Sevilia au loc numeroase evenimente sportive, artistice și culturale. Câteva dintre acestea sunt festivalurile de muzica precum Bienală de Flamenco, precum numeroase concerte și spectacole de flamenco. Numeroasele teatre și Săli de spactacole din oraș găzduiesc mai multe tipuri de spactacole de teatru, pentru toate gusturile. În Sevilia există și două parcuri tematice: Insula Magică și Aquopolis.

În Sevilia există două sărbători specifice acestei zone și cunoscute la nivel internațional: Săptămâna Sfântă și Târgul din Sevilia.

Țară frumoasă și iubită de turiști, cu peisaje spectaculoase și mâncare bună, Spania așteaptă vizitatori pe tot parcursul anului. Ei se vor bucură de o arhitectura frumoasă, de muzica tradițională și modernă, de prieteni noi și de experiențe neașteptate.

Related Posts

Leave a Reply