Verifică rca-ul și cartea verde atunci când călătorești

Verifică rca-ul și cartea verde atunci când călătorești

Mulți asigurați aleg cele mai ieftine asigurări atunci când vine vorba de o poliță RCA, nefiind interesați de compania de asigurări decât atunci când au existat zvonuri despre faliment, așa cum a fost și cazul celor de la Astra.

În anumite cazuri chiar îi înțeleg pe cei care aleg cea mai ieftină variantă, este normal dacă asigurații au venituri sub medie sau nu folosesc foarte des mașina pentru care au încheiat o poliță RCA.

În articolul de astăzi doresc să discut despre problemele care pot apărea cu polița RCA și Cartea Verde atunci când călătoriți în străinătate.

Sfaturi utile atunci când vreți să călătoriți în străinătate și doriți să încheiați o asigurare RCA.

Este important ca atunci când știți că veți călători în străinătate, în special în țări precum Ucraina, Muntenegru, Albania, Macedonia..etc., să anunțați asiguratorul înainte de emiterea poliței de răspundere civilă auto.

De obicei, companiile care oferă asigurări ieftine folosesc un mic truc pentru a garanta un preț mai mic, acela de a scoate din cartea verde o parte din țările unde există un risc ridicat. În felul acesta, societățile de asigurare pot face oferi un preț mai mic decât concurența.

Asigurații care călătoresc în străinătate, trebuie să verifice dacă destinația finală sau țările de tranzit nu sunt barate pe cartea verde.

Cartea verde – țări barate

Mai jos aveți un exemplu de carte verde cu țări barate. Este important de știut că nu veți putea intra în țările respective fără o asigurare valabilă, în cazul de față – cartea verde

Dacă cumva aveți deja o poliță valabilă iar țara în care călătoriți sau pe care o tranzitați este barată pe cartea verde, luați legătura urgent cu asiguratorul dumneavoastră – cel care v-a încheiat polița RCA.

Ce este cartea verde și la ce ne ajută atunci când călătorim în străinătate?

Dacă pe teritoriul României suntem protejați de asigurarea RCA, pentru evenimentele produse în afara țării, suntem protejați de cartea verde.

La emiterea unei polițe RCA, asiguratorul emite conform legislației europene și cartea verde, aceasta fiind parte integrantă a poliței de asigurare.

Principalul scop al acesteia fiind protecția terților în cazul în care produceți un eveniment rutier din vina dumneavoastră, cei prejudiciați fiind despăgubiți de către firma de asigurări unde ați încheiat polița.

Este important ca atunci când plecați în călătorie să:

  • verificați dacă țările de tranzit și țara de destinație nu sunt barate
  • verificați dacă este necesar să plăți taxă de drum, vinietă..etc
  • nu depășiți viteza legală, nu treceți pe culoarea galbenă sau roșie. În anumite țări există camere video care monitorizează traficul și prin care pot identifica și amenda pe cei care încalcă legislația rutieră.

Important! Pentru țările neacoperite de cartea verde, cartea verde se poate achiziționa separat pentru pe o perioadă cuprinsă între 15 zile și 12 luni.

Leave a Reply